Bodyfarm

Vitamin C – najpotrebniji vitamin u vrijeme prehlada

vitamin c prehlada bodyfarm blog

Znate li koji je to vitamin koji pomaže u očuvanju zdravlja organizma, doprinosi jačanju imuniteta, smanjenju umora i iscrpljenosti te je djelotvoran u svakodnevnoj borbi negativnih posljedica protiv stresa i suočavanju s poslovnim i životnim izazovima?

Upravo vitamin C odgovara tom opisu. Vitamin C igra vrlo važne uloge u našem organizmu: neophodan je u sintezi kolagena, potpomaže jačanju obrambenog sustava, olakšava apsorpciju željeza, a samim time i formiranje crvenih krvnih stanica. Povećan unos vitamina C može biti od koristi osobama čija prehrana nije adekvatna, osobama starije dobi, alkoholičarima, pušačima, osobama izloženima stresu, osobama koje se oporavljaju od operacije, osobama koje imaju opekline ili rane, te osobama izloženima zagađenjima iz okoliša. Osim ovih brojnih dobrobiti koje posjeduje, jedna od vrlo važnih uloga vitamina C je i antioksidativna zaštita stanica. Vitamin C ima sposobnost da kemijski neutralizira štetne slobodne radikale. Slobodni radikali su vrlo reaktivne molekule iz okoliša koje mogu uzrokovati brojne bolesti; bolesti srca i krvnih žila, dijabetes, starenje, rak.

Preporučen dnevni unos vitamina C za odrasle iznosi 75 mg, dok bi pušači trebali uzimati dodatne količine ovog vitamina, otprilike 30 mg više. U sezonama gripe i prehlade, kada je organizam podložniji infekcijama preporuča se uzeti i više doze, otprilike od 500 mg do 1 g vitamina C dnevno. Potrebnu dozu koju vaš organizam treba najbolje je odrediti u konzultaciji sa stručnjakom.

Vitamin C ima još mnogo pozitivnih učinaka koje utječu za ljudski organizam. Iako svi mislimo kako je za zaštitu kože dovoljno namazati kremu i bez straha provoditi vrijeme izložen na suncu, to nije tako. Sunce štetno utječe na kožu čovjeka, dok uzimanje vitamina C putem hrane i preko kože (npr. serumima, kremama) ima beneficirajući učinak na stanice kože. Neka novija istraživanja pokazuju da vitamin C može prevenirati i fotostarenje kože. Fotoprotektivna zaštita vitamina C ne znači da je on «losion za sunčanje» budući da vitamin C ne štiti kožu od UVA i UVB zraka, već svojom antioksidativnom zaštitom štiti stanice od kemijskih promjena.

S druge strane nedostatak vitamina C može dovesti do smanjene sinteze kolagena u koži, posljedično do zadebljanja rožnatog sloja kože (stratum corneum), krutosti krvnih žila te točkastog potkožnog krvarenja. Takve kožne promjene i lezije se lako mogu liječiti uzimanjem vitamina C. Za dnevnu nadoknadu vitamina C, zbog brze apsorpcije i dobre bioraspoloživosti često se preporučuje vitamin C u obliku natrijevog askorbata. Ujedno mineralne soli kao što je natrijev askorbat ne padaju teško na želudac.

Natrijev askorbat uvelike pomaže da u periodu raznih prehlada i gripa koje su vrlo česte u ovom dijelu godine ostanemo zdravi i puni energije. S obzirom na to da samo rijetki unose dovoljno vitamina C u svoj organizam, najbolji odabir je njegovo uzimanje kao dodatak prehrani. Na tržištu su najpopularniji oblici ovog vitamina askorbinska kiselina, te soli askorbinske kiseline (natrijev askorbat).

Vrijeme je za donošenje zdravih odluka i odabira najadekvatnijeg načina i oblika unosa ovog esencijalnog vitamina za naš organizam. Natrijev askorbat će vam pomoći da ostanete zdravi i puni energije tijekom cijele godine.

Body farm - video novosti - nemojte propustiti najnovije informacije iz našeg asortimana!

  • ŽIVI PRIRODNO!

    Svi naši proizvodi su BEZ laktoze, glutena i umjetnih zaslađivača
  • BUDI ZDRAV!

    Osnaži tijelo prirodnim dodacima iz našeg asortimana!
  • OSJEĆAJ SE IZVRSNO!

    Uživajte u zdravom životu!
VIŠE INFORMACIJA
VRH